Ympäristö

Ympäristö

Villa Manuela on kotimme ja paikka ystäville, vapaaehtoisille ja vieraille, kuka tänne haluaakaan pysähtyä.Olemme tehneet vapaaehtoistöitä omilla matkoillamme (kts. “volunteering” osio) ja haluamme antaa takaisin mitä olemme itse saaneet.Haluamme myös oppia uutta ympäristöystävällisestä elämästä, joten olemme avoimia ideoille ja ehdotuksille!
Yritämme aiheuttaa mahdollisimman vähän negatiivisia ympäristövaikutuksia, joten me “vähennämme, käytämme uudelleen ja kierrätämme” (Reduce, Reuse and Recycle) sekä “ajattelemme, keksimme uudelleen ja kieltäydymme (kuluttamasta)” (Rethink, Refuse and Reinvent).
Vesi: Otamme juomavetemme kaivostamme, jonka lisäksi keräämme sadevettä kasteluvedeksi.Maailmanlaajuisesti maataloudella on merkittävä vaikutus pohjavesiin, Suomessa tilanne ei ole yhtä akuutti. Tilamme on kuitenkin pohjavesialueella, josta kylän vesiosuuskunta ottaa vetensä. Meille näiden pohjavesien suojeleminen on tärkeää, joten kaikki pesuvedet (harmaat vedet) suodatetaan.Saunasta pesuvedet päätyvät suljettuun säiliöön, josta ne käytetään uudelleen, joten käytämme ainoastaan biohajoavia pesutuotteita. On vaikeaa ymmärtää, kuinka paljon vettä käytetään (ja kuinka itsestäänselvänä sitä pidetään) ennen kuin näkee koko prosessin alusta loppuun.
Emme ole viemäriverkostossa – käytämme kompostoivia käymälöitä. Käymälöiden kompostia ei käytetä koskaan ruokakasvien kasvattamiseen. Haluamme hoitaa jätevetemme vastuullisesti, joten emme voi tarjota asuntoautoille tankkien tyhjennysmahdollisuutta.

Energia: Meillä on sähköliittymä (ostamme hiilivapaata sähköä), mutta yritämme minimoida sähkön käytön. Poltamme kynttilöitä ja käytämme vähän sähkölaitteita. Haluamme asentaa aurinkopaneelit. Lämmitystä varten keräämme jo kaatuneita puita. Parannamme talon eristystä jatkuvasti, puun käytön vähentämiseksi.Kaukaisena unelmana on maalämpö, mutta sinne on matkaa…

Maatalouden merkittävimmät ympäristövaikutukset ovat torjunta-aineiden käyttö, biodiversiteetin köyhtyminen sekä vaikutukset maaperään (ml. rehevöityminen). Meidän tavoitteemme on kasvattaa koko sato käyttämättä torjunta-aineita sekä parantaa maan kuntoa kumppanuuskasvatuksen ja satokierron avulla.

Pyrimme rakentamaan kaiken kierrätysmateriaalista. Uuden ostaminen on viimeinen vaihtoehto ja silloinkin ostamme ensisijaisesti paikallisesti. Olemme mielellämme osa Suodenniemen hienoa kyläyhteisöä.
Villa Manuelan suurimmat ympäristövaikutukset muodostuvat ajoneuvojen käytöstä ja talon lämmittämisestä. Autoilla yhdistämme matkat ajokilometrien minimoimiseksi.